10 czerwca 2012

Bułki na jogurcie


Pyszne, mięciutkie bułeczki, które znikają w błyskawicznym tempie. Dobre z dżemem, serem, ale również z szynką (czyli co kto lubiJ). Była to miła odskocznia od sklepowych bułek. Polecam! 
Źródło: przepis znaleziony u Majany, a pochodzi z bloga Atinki.

Składniki:
500 g mąki
1 łyżka cukru
1 ½ łyżeczki soli
7 g drożdży instant
200 g jogurtu naturalnego
120 g mleka
1 jajko
60 g masła

Składniki włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godz.
Ciasto podzielić na 8-12 kawałków i formować okrągłe bułeczki. Każdą bułkę obtoczyć lekko w oleju i układać na wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać makiem lub sezamem (u mnie czarny sezam). Piec w 200˚C przez około 20-25 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zapewne pyszne :) Zabieram się już dłuższy okres za podobne tylko czasu brak ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Monico, zgadza się. To jedne z lepszych bułek:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń