20 czerwca 2012

Tarta truskawkowa



Dostałam na urodziny książkę Pierre Herme „Desery”. Od razu musiałam wypróbować jakiś przepis, a że kiedyś obiecałam mężowi, że dodam mu do deseru pieprzu, więc musiałam spełnić obietnicę;)
Tarta wyszła pyszna. Ciasto i krem mocno migdałowy, do tego truskawki z pieprzem i całość okryte bitą śmietaną. Jest to ciasto dość pracochłonne, ale warto. Polecam!

Składniki na ciasto migdałowe:
210 g mąki
85 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
25 g mielonych migdałów
1 łyżeczka soli
cukier waniliowy lub ½ strąka wanilii

Składniki na krem frangipane (krem migdałowy):
100 g masła
100 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na krem pâtissière:
8 g mąki ziemniaczanej
20 g cukru pudru
90 ml mleka
1 żółtko
10 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
około 800 g truskawek
150 g galaretki truskawkowej
świeżo zielony czarny pieprz
300 ml kremówki+3 łyżeczki cukru pudru

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawać kolejno mielone migdały, sól, cukier waniliowy (lub nasiona wanilii), jajko i mąkę. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godz. do lodówki.

Krem pâtissière: Do rondelka o grubym dnie wsypać mąkę ziemniaczaną, połowę cukru i cukier waniliowy. Mieszając trzepaczką, połączyć z dolewanym stopniowo mlekiem. Ciągle mieszając, doprowadzić mleko do wrzenia (masa będzie dość gęsta).
Żółtka utrzeć  z pozostałym cukrem. Miksując, dodać stopniowo gorącą masę. Przełożyć do rondelka i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy krem nieco przestygnie (ma być ciepły, ale nie gorący), dodać do niego masło i mieszać trzepaczką, aż krem będzie gładki.

Krem frangipane: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie kolejno dodawać migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i esencję migdałową. Dodać krem pâtissière i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć na wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 28 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Krem migdałowy wyłożyć na ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180˚C przez około 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 50 ml wody. Tartę posmarować połową galaretki. Truskawki rozłożyć na cieście, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posmarować resztą galaretki. Podawać z bitą śmietaną (ubitą z cukrem pudrem). Smacznego!


1 komentarz: