Dostałam na urodziny książkę Pierre Herme „Desery”. Od razu musiałam
wypróbować jakiś przepis, a że kiedyś obiecałam mężowi, że dodam mu do deseru
pieprzu, więc musiałam spełnić obietnicę;)
Tarta wyszła pyszna. Ciasto i krem mocno migdałowy, do tego truskawki z
pieprzem i całość okryte bitą śmietaną. Jest to ciasto dość pracochłonne, ale
warto. Polecam!
Składniki
na ciasto migdałowe:
210 g mąki
85 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
25 g mielonych
migdałów
1 łyżeczka soli
cukier waniliowy lub
½ strąka wanilii
Składniki
na krem frangipane (krem migdałowy):
100 g masła
100 g cukru pudru
100 g mielonych
migdałów
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego
Składniki
na krem pâtissière:
8 g mąki
ziemniaczanej
20 g cukru pudru
90 ml mleka
1 żółtko
10 g masła
1 łyżeczka cukru
waniliowego
Dodatkowo:
około 800 g truskawek
150 g galaretki
truskawkowej
świeżo zielony czarny
pieprz
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle
ucierając dodawać kolejno mielone migdały, sól, cukier waniliowy (lub nasiona
wanilii), jajko i mąkę. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i
wstawić na 2 godz. do lodówki.
Krem pâtissière: Do rondelka o grubym dnie wsypać mąkę
ziemniaczaną, połowę cukru i cukier waniliowy. Mieszając trzepaczką, połączyć z
dolewanym stopniowo mlekiem. Ciągle mieszając, doprowadzić mleko do wrzenia
(masa będzie dość gęsta).
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Miksując, dodać
stopniowo gorącą masę. Przełożyć do rondelka i mieszając, doprowadzić do
wrzenia. Gdy krem nieco przestygnie (ma być ciepły, ale nie gorący), dodać do
niego masło i mieszać trzepaczką, aż krem będzie gładki.
Krem frangipane: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie
kolejno dodawać migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i esencję migdałową. Dodać
krem pâtissière i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć na
wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 28 cm. Spód ciasta ponakłuwać
widelcem. Krem migdałowy wyłożyć na ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do
180˚C przez około 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Galaretkę truskawkową
rozpuścić w 50 ml wody. Tartę posmarować połową galaretki. Truskawki rozłożyć
na cieście, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posmarować resztą galaretki.
Podawać z bitą śmietaną (ubitą z cukrem pudrem). Smacznego!
bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń