22 grudnia 2012

Pieczone pierogi z fetą i ziemniakami



Ostatnio dość często robię pierogi. Wypróbowuję przeróżne nadzienia. Dziś słona propozycja. Kruche pierogi pieczone w piekarniku z nadzieniem z fety i ziemniaków. Pierożki są pyszne. Dobre na ciepło i na zimno. My jedliśmy z sosem czosnkowym. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Liski

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli
1 jajko

Składniki na farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu (dałam suszonego)
pieprz

Do posmarowania pierogów:
jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Farsz: cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem.

Ciasto: wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ½ godz.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać krążki, na nich układać nadzienie i sklejać dokładnie brzegi widelcem. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietany. Piec w 180°C przez około 30-40 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz