Ostatnio dość często robię pierogi. Wypróbowuję przeróżne nadzienia.
Dziś słona propozycja. Kruche pierogi pieczone w piekarniku z nadzieniem z fety
i ziemniaków. Pierożki są pyszne. Dobre na ciepło i na zimno. My jedliśmy z
sosem czosnkowym. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Liski.
Składniki
na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli
1 jajko
Składniki
na farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych
ziemniaków
1 cebula
2 łyżki stopionego
masła
2 łyżeczki świeżego,
drobno posiekanego rozmarynu (dałam suszonego)
pieprz
Do
posmarowania pierogów:
jajko wymieszane z 2
łyżkami śmietany
Farsz: cebulę drobno
posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku
pieprzem.
Ciasto: wszystkie składniki
umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić
do lodówki na ½ godz.
Ciasto rozwałkować na
grubość około 3 mm, wycinać krążki, na nich układać nadzienie i sklejać dokładnie
brzegi widelcem. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietany. Piec w 180°C przez około
30-40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz