Na tegoroczny Festiwal Pierniczków przygotowałam sernik z pierniczkami. Sernik
jest aromatyczny, a pierniczki dają mu smaczną nutkę. Z dotychczasowo
wypróbowanych serników jest, to jedyny serniczek który najlepiej smakuje
jeszcze lekko ciepły (zimny był dla nas trochę za suchy).
Przepis znaleziony u Doroty.
Polecam!
Składniki
na spód:
190 g ciastek
digesive w czekoladzie (ja dałam herbatniki bez czekolady)
60 g masła
Składniki
na masę serową:
800 g sera
twarogowego (dwukrotnie zmielonego)
4 jajka
1 łyżka budyniu
waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszy manny
75 g miękkiego masła
16 g cukru
waniliowego
200-250 g pierniczków
aromat rumowy
Dodatkowo:
kilka kostek
czekolady
Spód: pokruszyć
ciastka lub zmiksować blenderem, wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm (ja dałam
kwadratową o boku 25 cm). Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: żółtka
utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowe ser, dalej miksując. Dodać
masło, budyń, kaszę manną, aromat rumowy i zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na
sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Połowę masy serowej
wlać na spód, ułożyć pierniczki na masie i zalać drugą połową sera.
Piec w 180°C przez
około 60 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Przed podaniem
posypać startą czekoladą. Smacznego!!!
O, świąteczny sernik! :D
OdpowiedzUsuńciekawy! takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSlodki bardzo, ale fajny swiateczny :) robilam ostatnio z przepisu Cukrowej Wrozki :)
OdpowiedzUsuńpierniczki uwielbiam,
OdpowiedzUsuńsernika kocham, więc nie miałabym chyba słow jak opisac smak tego ciasta:D
Capaciter - właściwie to mój pierwszy typowo świąteczny sernik:)
OdpowiedzUsuńDominika - dziękuję, ja też po raz pierwszy:)
Sylvia - zgadza się, można zrobić na święta:)
Qwert - nam bardzo pasowało to połączenie smaków. Poelcam!
Pozdrawiam!
Skoro na ciepło Wam lepiej smakował tzn. że przed każdym jedzeniem w mikrofalówce go podgrzewaliście?;)))Ala
OdpowiedzUsuńŚliczny serniczek:) Bardzo dziękuję za dołączenie do Festiwalu z tym pysznym wypiekiem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ala - bardzo śmieszne;) Później jedliśmy na zimno, prosto z lodówki:)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję!
Pozdrawiam!
Wygląda wyśmienicie i napewno pychotka ;)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A ja bede jutro ten serniczek piekla !!!!!
OdpowiedzUsuń