15 grudnia 2012

Sernik z pierniczkami



Na tegoroczny Festiwal Pierniczków przygotowałam sernik z pierniczkami. Sernik jest aromatyczny, a pierniczki dają mu smaczną nutkę. Z dotychczasowo wypróbowanych serników jest, to jedyny serniczek który najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły (zimny był dla nas trochę za suchy).
Przepis znaleziony u Doroty. Polecam!

Składniki na spód:
190 g ciastek digesive w czekoladzie (ja dałam herbatniki bez czekolady)
60 g masła

Składniki na masę serową:
800 g sera twarogowego (dwukrotnie zmielonego)
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
2/3 łyżki kaszy manny
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego
200-250 g pierniczków
aromat rumowy

Dodatkowo:
kilka kostek czekolady

Spód: pokruszyć ciastka lub zmiksować blenderem, wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm (ja dałam kwadratową o boku 25 cm). Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowe ser, dalej miksując. Dodać masło, budyń, kaszę manną, aromat rumowy i zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Połowę masy serowej wlać na spód, ułożyć pierniczki na masie i zalać drugą połową sera.
Piec w 180°C przez około 60 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego!!!


11 komentarzy:

  1. ciekawy! takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slodki bardzo, ale fajny swiateczny :) robilam ostatnio z przepisu Cukrowej Wrozki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierniczki uwielbiam,
    sernika kocham, więc nie miałabym chyba słow jak opisac smak tego ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Capaciter - właściwie to mój pierwszy typowo świąteczny sernik:)
    Dominika - dziękuję, ja też po raz pierwszy:)
    Sylvia - zgadza się, można zrobić na święta:)
    Qwert - nam bardzo pasowało to połączenie smaków. Poelcam!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro na ciepło Wam lepiej smakował tzn. że przed każdym jedzeniem w mikrofalówce go podgrzewaliście?;)))Ala

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny serniczek:) Bardzo dziękuję za dołączenie do Festiwalu z tym pysznym wypiekiem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ala - bardzo śmieszne;) Później jedliśmy na zimno, prosto z lodówki:)
    Majana - dziękuję!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie i napewno pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu dziękuję!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja bede jutro ten serniczek piekla !!!!!

    OdpowiedzUsuń