Te proste ciasteczka znalazłam w naszym starym zeszycie z przepisami.
Ciastka są bardzo łatwe. Ja robię takie malutkie na jeden kęsJ Można zrobić też dwukolorowe. Polecam, bo
są smaczne!
Składniki:
1 kostka masła
125 g cukru pudru
400 g mąki
cukier do obtoczenia
ewentualnie 1-2 łyżki
kakao
Wszystkie składniki
połączyć na gładkie ciasto. Do części ciasta można dodać kakao. Uformować
wałki, obtoczyć w cukrze i pokroić na talarki. Ukłądać na wysmarowanej
tłuszczem blaszce. Piec około 20 minut w 200°C.
Smacznego!
przywiodła mnie tu nazwa... i się zdziwiłam. Dlaczego to ciastka szarlotki?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie. Z szarlotką te ciastka nie mają nic wspólnego, ale skąd taka nazwa, niestety nie wiem. Przepis na te ciastka mam już od bardzo dawna i do tej pory sie nie zastanawiałam nad ich nazwą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nazwa tych ciastek pochodzi od tego iż dawniej na środek każdego ciastka dawano odrobinę musu jabłkowego, teraz częściej dodaje się marmoladę lub jakiś dżem.
OdpowiedzUsuń