Ciekawe połączenie pierogów z serem i pierogów z owocami. Pierogi wyszły
dobre, chociaż ja osobiście wolę pierogi z samym serem, ale mężowi te smakowały
bardziej. Także polecam, spróbujcie i oceńcie samiJ
Przepis pochodzi z książeczki Haliny Jachowskiej „Kluski, knedle, pierogi”.
Składniki
na ciasto:
500 g mąki
1 jajko
50 g masła
1 szklanka gorącej
wody
sól
Składniki
na nadzienie:
200 g białego sera
500 g drylowanych
wiśni
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu
waniliowego
1 łyżeczka kaszy
manny
Dodatkowo:
cukier puder
śmietana
Ciasto: wszystkie
składniki na ciasto umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Nadzienie: Ser
zmielić w maszynce (ja dałam krówkę, więc nie mieliłam), dodać budyń, kaszę
mannę, cukier puder i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać odsączone
wiśnie, wymieszać.
Ciasto rozwałkować,
wykrawać szklanką krążki, na środku każdego nałożyć porcję farszu i zlepić
dobrze brzegi. Gotować porcjami w osolonej, wrzącej wodzie, około 3 minut od
wypłynięcia. Podawać ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
mam tę książkę, ma świetne przepisy, polecam szczerze wszystki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
szana :)
Pysznie tu u Ciebie dzisiaj.
OdpowiedzUsuńz wiśniami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSzana - ja już mam kolejkę przepisów do wypróbowania z tej książki:)
OdpowiedzUsuńAlinko - dziękuję:)
Zuza - ja też po raz pierwszy:)
Pozdrawiam!