02 grudnia 2012

Pierogi z serem i wiśniami



Ciekawe połączenie pierogów z serem i pierogów z owocami. Pierogi wyszły dobre, chociaż ja osobiście wolę pierogi z samym serem, ale mężowi te smakowały bardziej. Także polecam, spróbujcie i oceńcie samiJ
Przepis pochodzi z książeczki Haliny Jachowskiej „Kluski, knedle, pierogi”.

Składniki na ciasto:
500 g mąki
1 jajko
50 g masła
1 szklanka gorącej wody
sól

Składniki na nadzienie:
200 g białego sera
500 g drylowanych wiśni
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka kaszy manny

Dodatkowo:
cukier puder
śmietana

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto.

Nadzienie: Ser zmielić w maszynce (ja dałam krówkę, więc nie mieliłam), dodać budyń, kaszę mannę, cukier puder i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, na środku każdego nałożyć porcję farszu i zlepić dobrze brzegi. Gotować porcjami w osolonej, wrzącej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Podawać ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. mam tę książkę, ma świetne przepisy, polecam szczerze wszystki!
    Pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie tu u Ciebie dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. z wiśniami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szana - ja już mam kolejkę przepisów do wypróbowania z tej książki:)
    Alinko - dziękuję:)
    Zuza - ja też po raz pierwszy:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń