07 stycznia 2013

Pomarańczowe bałwanki


Ciasteczka znalazłam w Kuchni Doroty jeszcze przed świętami. Postanowiłam je wypróbować. Ciasteczka bardzo smaczne z nutą pomarańczową. Można zrobić też wersję cytrynową.
U mnie ciasteczka w formie bałwanków, ale można użyć dowolnej foremki do ciastek. Polecam!

Składniki:
135 g miękkiego masła
135 g cukru
3 żółtka
135 g mąki pszennej
115 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z jednej średniej pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z pomarańczy. Dodać mąki i dokładnie, ale krótko zmiksować.
Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciastka. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w 175°C przez około 10 minut (do zarumienienia brzegów).
Wystudzone ciastka udekorować stopioną czekoladą lub lukrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz