Ciasteczka znalazłam w Kuchni Doroty jeszcze przed świętami.
Postanowiłam je wypróbować. Ciasteczka bardzo smaczne z nutą pomarańczową.
Można zrobić też wersję cytrynową.
U mnie ciasteczka w formie bałwanków, ale można użyć dowolnej foremki do
ciastek. Polecam!
Składniki:
135 g miękkiego masła
135 g cukru
3 żółtka
135 g mąki pszennej
115 g mąki
kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki soku
pomarańczowego
skórka otarta z
jednej średniej pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem
na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z
pomarańczy. Dodać mąki i dokładnie, ale krótko zmiksować.
Ciasto rozwałkować i
za pomocą foremek wycinać ciastka. Ciastka układać na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce. Piec w 175°C przez około 10 minut (do zarumienienia
brzegów).
Wystudzone ciastka
udekorować stopioną czekoladą lub lukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz