10 stycznia 2013

Paszteciki z serem i pieczarkami


Paszteciki robiłam na kolację Wigilijną. Robiłam je po raz pierwszy i wszystkim bardzo smakowały, szybko zniknęły ze stołuJ Dobre do barszczu i jako przekąska. Można jeść na ciepło i na zimno, ale na ciepło są dużo lepsze. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony na stronie, ale zmieniony i dostosowany do własnych potrzeb.

Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g masła
200 ml śmietany 30%
2 jajka
2 żółtka
sól

Składniki na farsz:
1 kg pieczarek
400 g sera żółtego
3 cebule
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
majeranek, rozmaryn, ostra papryka, sól, pieprz

Dodatkowo:
białko do posmarowania

Ciasto: wszystkie składniki wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Farsz: cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, wymieszać i smażyć, aż woda z pieczarek prawie całkowicie wyparuje. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Do ciepłych pieczarek dodać starty  na dużych oczkach żółty ser i wymieszać. Zostawić do wystudzenia.

Ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 7cm. Na środek każdego paska nakładać farsz, skleić boki i delikatnie zrolować. Na zrolowanym cieście zrobic delikatnie kratkę drugą stroną noża i pokroić na około 7cm paszteciki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180°C przez około 30 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz