Sezon dyniowy za nami, ale jak co roku mam zapasy dyni w piwnicy.
Tym razem polecam placki dyniowe na słono. Placki bardzo smaczne. Ja
zrobiłam z serem feta, ale można je też zrobić z innym serem np. camembert,
ricotta. Polecam bardzo!
Źródło: przepis pochodzi z Kwestii Smaku, trochę zmieniony.
Składniki:
750 g dyni startej na
tarce o drobnych oczkach
270 g fety
(opakowanie)
4 jajka
około 12 łyżek mąki
ziemniaczanej
pieprz
Dynię wymieszać z
żółtkami, dodać pokrojoną w kostkę fetę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić, dodać
do masy, przyprawić pieprzem. W razie gdy ciasto będzie za rzadkie dosypać
jeszcze trochę mąki. Smażyć na oleju, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Podawać na ciepło.
Można podawać z sosem np. jogurtowo-ziołowym. Smacznego!
Przypomniałaś mi o mojej zamrożonej dyni!
OdpowiedzUsuńCieszę się:) U mnie jeszcze sporo dyni:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszne połączenie dyni i sera, na pewno wypróbuję, może z serem Bałkańskim(lidl), jest trochę delikatniejszy od fety:)
OdpowiedzUsuń