06 października 2013

Ciasto ananasowo-kokosowe



O tym cieście słyszałam, że jest świetne. Postanowiłam je w końcu wypróbować. Biszkopt z kremem ananasowym z kawałkami ananasów i beza kokosowa. Ciasto mi smakowało, ale dla mnie opinie trochę przesadzone. Jednak mąż i kilka innych osób stwierdzili, że ciasto jest rewelacyjne. Także spróbujcie i sami się przekonajcieJ Polecam!
Źródło: przepis z bloga „mniam… mniam…”, lekko zmodyfikowany.

Biszkopt z 4 jaj z tego przepisu

Składniki na krem:
1 puszka ananasów
1 ½  budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
250 g masła
4 żółtka

Składniki na bezę:
200 g wiórek kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru

Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
80 ml śmietany kremówki
sok z ½ cytryny

Ananasy odsączyć z soku. Do soku ananasowego dolewamy wody, tak żeby wyszło 1 ½ szklanki płynu. Szklankę soku zagotować. Do reszty dodajemy cukier, mąkę i proszek budyniowy, ugotować jak budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując. Dodać pokrojone ananasy i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w 180°C przez około 15-20 minut.
Kremówkę zagotować. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. W razie potrzeby można jeszcze lekko podgrzać czekoladę.
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Krem wyłożyć na biszkopt. Na krem położyć wystudzony blat bezowo-kokosowy. Polać stopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godz. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz