31 stycznia 2014

Naleśniki z nadzieniem serowo-orzechowym



Miały być tradycyjne naleśniki z serem, bo takie lubię najbardziej, ale znalazłam to cudo u Majanki i postanowiłam zrobić. I tak zrobiły się naleśniki dla męża, bo uwielbia orzechyJ Wyszło pysznie. Serowo-orzechowe nadzienie bardzo nam zasmakowało, a same naleśniki też bardzo smaczne. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Majanki a pochodzi z książki „Kuchnia Neli Rubinstein”.

Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
¾ szklanki śmietany
¼ łyżeczki soli
40 g cukru
2 jajka
3 łyżki oleju lub larowanego masła

Składniki na nadzienie:
1 ½ szklanki białego sera
1 szklanka mielonych orzechów
6 łyżek cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 ½ łyżeczki esencji waniliowej

Naleśniki: mąkę ubić z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Odstawić na 30 minut. Smażyć naleśniki na patelni minimalnie wysmarowanej olejem, na złotobrązowy kolor z obu stron.

Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać po łyżce nadzienia i zawinąć. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. W mojej kosmetyczce - tak jest bardzo smaczne:)
    Justyna Żak - dziękuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki na słodko, ja kupuję gotowy twarożek orzechowy w lidlu, następnym razem zrobię też sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę naleśniki na słodko, chociaż czesm robię też na wytrawnie. Pozdrawiam!

      Usuń