08 marca 2014

Babka z białek



Szukałam przepisu na wykorzystanie białek i znalazłam w starym zeszycie z przepisami babkę z białek. Babka nie ma wyszukanego smaku, jest zwykła i prosta, ale domownikom smakowała. Polecam!

Składniki:
1 szklanka białek (około 6)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
200 g masła stopionego

Białka ubić, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Dodawać stopniowo przestudzone masło i cukier waniliowy, delikatnie mieszając do połączenia składników. Przelać do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 11x30 cm. Piec w temp. 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wypróbowałam i pycha, chłopcy zjedli z jagodami w syropie i też byli zachwyceni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko wypróbowałaś:) Cieszę się, że smakowało.
      Pozdrawiam

      Usuń