24 sierpnia 2014

Szyszki z ryżu


Szyszki z ryżu, to wspomnienie z dzieciństwa. Znalazłam przepis w starym zeszycie z przepisami i postanowiłam je zrobić. Moim dzieciom bardzo smakowały, nam zresztą teżJ Przepis bardzo prosty. Szyszki robi się w kilkanaście minut i jest smacznie. Polecam bardzo!

Składniki:
2 paczki ryżu preparowanego (140 g)
½ kg cukierków klejących lub puszka masy krówkowej
3 łyżki mleka
1 łyżka kakao
125 g masła

Masło, mleko, kakao i cukierki (lub masę krówkową) rozpuścić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i zostawić chwilę do przestygnięcia. Wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Łyżką formować szyszki (najlepiej formuje się łyżką do lodów), układać na talerzu i wstawić do lodówki na kilka godz. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

2 komentarze:

  1. Bardzo prosty i smaczny deserek... bardzo melancholijny ... pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się, smakował nam równie dobrze jak w dzieciństwie:)

    OdpowiedzUsuń