15 listopada 2014

Pierniki nadziewane



Pierniki zrobione z ciasta na piernik staropolski. Muszę przyznać, że są to najlepsze pierniki, jakie do tej pory robiłam. Nadziewałam je dżemem truskawkowym własnej produkcji. Pierniki są mięciutkie i smaczne. Polecam bardzo!
Ciasto na te pierniki trzeba zrobić na 5-6 tygodni przed świętami, czyli terazJ. A pieczemy tydzień przed świętami. U nas nie doczekały świątJ
Źródło: przepis znaleziony u Doroty

Składniki na ciasto:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1 ½ szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do piernika (2x40 g)

Dodatkowo:
gęsty dżem lub gęsta konfitura
250 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki masła


Miód, cukier i masło, podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzając do wrzenia, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku, dodać do wystudzonej masy. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto jest dość luźne, bo schłodzeniu tężeje i daje się rozwałkować.
Pierniczki piec na 5-7 dni przed świętami.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na lekko oprószonym blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta dużą szklanką wycinać koła, układać na wyłożonej papierem blaszce. Na środek każdego koła nałożyć łyżeczkę dżemu i na to położyć kolejny krążek ciasta. Foremkę (mniejszą od średnicy koła) przyłożyć do każdego, wypełnionego dżemem krążka i wykrawać pierniczki. Usunąć nadmiar ciasta (wykrojonego foremką) i delikatnie skleić brzegi. Piec w temp 180°C przez około 10 minut. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. rewelacja:) chętnie wykorzystam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Polecam, bo warto:)

      Usuń
  2. Wyglądają idealnie, i taki smak zapowiadają!
    Nie jestem wielka fanka pierniczków, robiłam kilka razy,ale są pracochłonne więc zadawalam się alpejskimi jeśli już mnie najdzie ochota pierniczkowa.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Gwarantuję, że takie własnoręcznie zrobione dużo lepiej smakują:)

      Usuń
  3. Na pierniki choruję w sezonie jesienno-zimowym i właśnie znalazłam lekarstwo! dzięki!

    trzaskatrzaska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to ciasto trzeba trochę poczekać, ale warto. Teraz zrobione ciasto, będzie można akurat piec na święta:)

      Usuń