24 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami na biszkopcie



Ciasto na biszkopcie z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną. Jest bardzo dobre i robi się je dość szybko. Smakuje chyba wszystkim. Polecam!
Przepis na to ciasto dostałam od cioci Reni.
.
Biszkopt z 4 jaj z tego przepisu

Składniki:
1,5 kg jabłek
1 galaretka (dowolna np. cytrynowa)
500 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru

Pieczemy biszkopt według przepisu.

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody na dnie. Gotujemy do miękkości jabłek, mieszając co jakiś czas. Gdy jabłka będą miękkie, zestawiamy z ognia i do gorących dodajemy galaretkę (w proszku). Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, a jak wystygnie wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na biszkopt i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubijamy z cukrem, wykładamy na masę jabłkową. Posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

2 komentarze: