19 sierpnia 2015

Placek z owocami na maślance


Ciasto, które tego lata robiłam najczęściej, wymieniając tylko owoce. Pyszne mięciutkie z owocami i kruszonką na wierzchu. Ponieważ lubimy dużo kruszonki, robię ją zawsze z podwójnej porcji. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni. Na zdjęciach ciasto z rabarbarem i drugie z czarną porzeczką. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty 

Składniki:
500 g mąki       
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju rzepakowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
350 g owoców (mogą być też mrożone, po rozmrożeniu na bibułce)

Składniki na kruszonkę (robię z podwójnej porcji, czyli wszystko x2):
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać  po łyżce cukru i cukru waniliowego. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać dalej.
Do ciasta dodawać na zmianę porcjami maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę do pieczenia (25 x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto położyć owoce.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić do powstania kruszonki. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godz., do suchego patyczka. 


1 komentarz: