02 kwietnia 2015

Mazurek fistaszkowy z mleczną czekoladą



Mazurek jest pyszny. Ciasteczkowy spód, krem z masła orzechowego i duża ilość fistaszków polanych mleczną czekoladą. Wszystkim smakowało, a najbardziej zadziwiał słony smak mazurkaJ Polecam bardzo, w sam raz na święta.
Źródło: przepis znaleziony u Doroty

Składniki na ciasto:
350 g mąki
50 g cukru
200 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka

Składniki na krem:
150 g masła orzechowego
150 g serka mascarpone
100 g białej czekolady

Dodatkowo:
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
150 g mlecznej czekolady

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godz. do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x34 cm (z części ciasta można zrobić ozdobne wałeczki). Ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temp 200°C, do zezłocenia. Ostudzić.

Krem: czekoladę stopić na parze. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym, dodać lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.

Posmarować mazurka kremem, posypać orzeszkami i polać roztopioną na parze czekoladą mleczną. Schłodzić w lodówce. Smacznego!


4 komentarze:

  1. chyba jest to najpiękniej wyglądające ciasto które od razu bym całe zjadł :D

    OdpowiedzUsuń