21 listopada 2015

Bułeczki z wiśniami i 4 urodziny bloga!


Dziś mój blog obchodzi 4 urodziny. Z tej okazji przedstawiam pyszne bułeczki z wiśniami. Te bułeczki widziałam u Majanki. Postanowiłam je wypróbować. Drożdżowe ciasto z wiśniami i waniliową kruszonką. Bułeczki są pyszne i szybko znikają ze stołu J Polecam bardzo!

Składniki na 6 sztuk:
300 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
2 jajka
10 g świeżych drożdży
35 g cukru waniliowego
30 g masła
szczypta soli

Nadzienie:
200 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
20 g mąki pszennej
25 g cukru waniliowego
czubata łyżka zimnego masła

Jeśli mamy mrożone wiśnie, to należy je najpierw rozmrozić i odsączyć.
Do ciepłego mleka (nie może być gorące) wkruszyć drożdże, wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Wsypać mąkę do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Odstawić na około 1 godz. Do podwojenia objętości.

Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną.

Zagnieść kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć, nałożyć wiśnie i dobrze zakleić, a następnie uformować kulkę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez około 15 minut. Smaczego!

4 komentarze:

  1. smakowite bułeczki na urodziny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :)
      Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  2. ja to bym wciela ze wzgledu na sama kruszonke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię kruszonkę :) Pycha! Pozdrawiam

      Usuń