23 listopada 2011

Serowe sables


Tradycyjne francuskie ciasteczka, które w smaku przypominają krakersy. Są serowe i lekko chrupiące. Warto wypróbować.
Źródło: przepis pochodzi z książki „Pieczone Specjały”.

Składniki na około 15 sztuk:
150 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
150 g startego żółtego sera
1 żółtko
ziarna sezamu (do posypania)

Wymieszać mąkę z serem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami. Następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką lub szklanką krążki. Układać na wyłożonej papierem blaszce. Ciastka posypać sezamem. Piec w temperaturze 200˚C przez około 20 minut, aż nabiorą złocistej barwy.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne (w wyglądzie nawet takie same:) ale moje były okropne w smaku:)))))))
    Twoich może kiedyś uda mi się spróbować, bo zapewne pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te wyszły smaczne, zresztą już zdążyły zniknąć:)
    Musisz częściej przyjeżdżać, to na pewno na coś dobrego się załapiesz:)

    OdpowiedzUsuń