28 listopada 2011

Zapiekanka z jabłkami


Propozycja dla osób, które lubią ryż na mleku: słodka zapiekanka z ryżu i jabłek. Może być podawana jako słodki obiad lub na deser. Bardzo smaczna.

Składniki:
1 szklanka ryżu
3 szklanki mleka
4 duże jabłka
1 łyżka masła
8 łyżek cukru
2 jaja
łyżka soku z cytryny
sól

Ryż gotować przez 5 minut w dużej ilości wody. Odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla o grubym dnie, zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdjąć z ognia.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.

6 łyżek cukru utrzeć z masłem i 2 żółtkami. Wymieszać dokładnie z ugotowanym ryżem. Wyłożyć ryż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ryż kładziemy jabłka i na to ubitą pianę z białek z dodatkiem 2 łyżek cukru. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180˚C. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. IDEALNA kolacja :D uwielbiam to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać potrawa dobra o każdej porze dnia i nocy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń