Proste i szybkie w wykonaniu placuszki. Można podawać je na słodko i na słono. Nam najbardziej smakują z syropem klonowym. Lekkie, mięciutkie i smaczne.
Źródło: przepis Baddiego Valastro.
Składniki:
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
1 szklanka mleka
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
Jajko, mleko i masło wymieszać ręcznie lub mikserem. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę. Smażyć niewielkie placki na patelni (ja smażyłam bez tłuszczu). Podawać na ciepło z cukrem pudrem, owocami lub syropem klonowym.
Można podawać także na słono. W oryginale były podawane z podsmażonym bekonem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz