21 grudnia 2011

Racuszki z kaszy manny


Bardzo smaczne racuszki z kaszy manny. Trochę źle się je smaży, ale warto się pomęczyć. Polecam.
Źródło: przepis pochodzi z dość starego nr tygodnika „Naj”

Składniki na około 12 placków:
½ szklanki kaszy manny
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła

Mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę, dodać masło i cukier. Mieszając zagotować kaszę na kleik.
Wystudzoną kaszę wymieszać z żółtkami i ubitą pianą z białek.
Rozgrzać olej. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto (przy formowaniu placków można pomóc sobie, posypując je odrobiną mąki).
Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub sokiem owocowym.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Fajne ! Na sniadanko bym chętnie zjadła:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie na śniadanko, ale obiad może być świetny w postaci takich racuszków :)

    OdpowiedzUsuń