30 grudnia 2011

Tort Dacquoise


Tort bezowy z daktylami, orzechami, masą krówkową i śmietaną z mascarpone. Jest bardzo słodki, ale pyszny. Jest to ulubiony torcik mojej siostry Aliny. Przepis (wzorowany na torcie z piekarni Sowa) dostałam właśnie od niej:)

Składniki na 3 blaty bezowe:
9 białek
550 g cukru
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:
200 ml kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
puszka krówki z mleka skondensowanego
daktyle
0,5 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wyciąć 3 koła z papieru (u mnie o średnicy 28 cm). I wyłożyć na to białka. Piec przez 1 godz. i 15 minut, wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180˚C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150˚C.
W przypadku pieczenia blatów osobno, podzielić składniki na 3 części i ubijać każdą część białek przed samym włożeniem do piekarnika.

Orzechy pokroić na połówki i wymieszać z krówką.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, na to połowa pokrojonych na pół daktyli i połowa krówki z orzechami. Przykrywam drugim blatem i kładziemy drugą połowę składników. Przykryć trzecim blatem. Posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem. 
Smacznego!!!

1 komentarz: