Smaczne ciasto miodowe z kremem z kaszy manny. Ciasto jest trochę pracochłonne. Można zrobić to ciasto bez warstwy orzechów, ale ja wolę wersję z orzechami.
Składniki na ciasto:
3 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
¼ kostki masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 żółtka
1/3 szklanki śmietany
Składniki na krem:
½ szklanki kaszy manny
¾ l mleka
250 g masła
¾ szklanki cukru pudru
2 żółtka
Składniki na górę:
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
czekolada mleczna
2 łyżki masła
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę.
Orzechy podzielone na połówki, wsypać do rondelka. Dodać miód i wymieszać na małym ogniu. Wyłożyć na jedno rozwałkowane ciasto.
Każdą część ciasta piec osobno przez 15 minut.
Krem: mannę ugotować z mlekiem. Gotować przez 15 minut. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo przestudzoną mannę.
Części ciasta przekładać kremem. Na górę dajemy blat z orzechami.
Czekoladę rozpuścić na parze z masłem. Rozsmarować na orzechach. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz