Mięciutki i lekko słodki chlebek, idealny na słodkie śniadanko. Zachowuje świeżość kilka dni. Jeszcze ciepły przypomina w smaku bułkę mleczkę. Jest pyszny i zrobię go pewnie jeszcze nie razJ
Składniki na starter tang zhong:
50 g mąki pszennej chlebowej
250 g zimnej wody
Składniki na chleb:
540 g mąki chlebowej
86 g cukru pudru
8 g soli
9 g mleka w proszku
7 g drożdży instant
2 małe jajka
59 g bitej śmietany
54 g mleka
184 g startera tang zhong
49 g roztopionego masła
jajko do posmarowania
Starter tang zhong: mąkę wsypać do rondelka i jednostajnym strumieniem wlewać wodę, cały czas energicznie mieszając. Uważać, by nie zrobiły się grudki (można robić to przy pomocy trzepaczki). Garnek ustawić na ogniu i podgrzewać, aż masa uzyska 65ºC, garnek szybko zdjąć z ognia. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy uzyska temperaturę pokojową można użyć do przygotowania ciasta.
Jeżeli nie posiadacie termometru, to masę należy podgrzewać tak długo, aż stanie się szklista i widać będzie wyraźne smugi po mieszadle.
Wystudzony starter można przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem, należy go podgrzać do temperatury pokojowej.
Chleb: Wszystkie składniki wymieszać w misce przy pomocy miksera. Wyrobić, aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski i nie powinno być zbyt klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 6 części. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut.
Każdą część rozwałkować na owalny kształt. Złożyć 1/3 od górnej krawędzi do środka i przycisnąć. Potem 1/3 od dołu do połowy i przycisnąć. Odwrócić złączeniem w dół i rozwałkować (tylko wzdłuż,) a następnie ciasno zrolować. Zrolowane kawałki układać w wysmarowanej masłem formie o wymiarach 35x11 cm (lub w dwóch mniejszych). Odstawić do podwojenia objętości.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180˚C przez 30-35 minut. Smacznego!
Zapewniam, że nie tylko wygląda:)
OdpowiedzUsuń