Pyszny tort czekoladowo-gruszkowy. Ciasto mocno czekoladowe z dodatkiem gruszek i musem czekoladowym. Ten torcik robiłam po raz pierwszy, ale na pewno do niego wrócę.
Źródło: przepis znaleziony na tej stronie
Składniki na ciasto:
180 g gorzkiej czekolady
120 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jajek
120 g mąki
160 g cukru
Składniki na krem:
15 g żelatyny
3 jajka
35 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
270 g bitej śmietany
Dodatkowo:
250 g gruszek z syropu
czekolada do starcia na wierzch
Ciasto: czekoladę rozpuścić na parze.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodawać po łyżeczce wystudzonej czekolady, cały czas ucierając. Następnie dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i trochę mąki. Utrzeć na gładką masę.
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie kwadratowa o boku 24 cm) i piec w temperaturze 180˚C przez około 50 minut.
Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch. Nasączyć ciasto syropem z gruszek. Na ciasto ułożyć pokrojone w kostkę gruszki.
Krem: czekoladę rozpuścić na parze. Sparzyć jajka wrzątkiem. Białka ubić z 20 g cukru.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody. Żółtka utrzeć 15 g cukru. Dodać powoli żelatynę, cały czas ucierając. Dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Rozsmarować krem na gruszkach.
Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Tort udekorować startą czekoladą. Smacznego!
Uwaga!!! Po dodaniu żelatyny krem szybko tężeje, dlatego warto przygotować sobie czekoladę, białka i śmietanę przed dodaniem żelatyny. Jeśli żółtka z czekoladą stężeją przed dodaniem piany i śmietany, można rozpuścić całość na parze (ale odczekać chwilę, żeby przestygło).
O rany, to ciasto musi byc bosssskie. Cos czuję, że wygra z tartą:) I to w przedbiegach:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, torcik jest niesamowity:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na wyjątkową okazję. Na co dzień lubię proste przepisy. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ kiedy chcę przygotować dzieciom jakąś pyszną przekąskę albo kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy.
OdpowiedzUsuń