Bardzo słodkie, ale dobre ciepłe lody domowej roboty. Różnią się one w
smaku od tych kupnych, ale warto spróbować. Robiłam je już kilka razy. Polecam!
Źródło: przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
½ szklanki wody
1 ½ szklanki cukru
½ łyżeczki octu
3 białka
wafelki do lodów
Z wody, cukru i octu
ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).
Sparzyć jajka
wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim
strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na
parze, aż do zgęstnienia kremu.
Następnie miskę z
masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy.
Doprawić do smaku np.
sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Delikatnie wymieszać. Krem
przełożyć do wafelków. Można polać czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Muszę zrobić..a ile wychodzi takich lodów?
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, zrobię kiedy tylko uzbieram białka:)
OdpowiedzUsuńTo zależy od wafelków. Wafelki na zdjęciu są dość duże i wyszło 10 lodów. Mniejsze wafelki, to oczywiście więcej lodów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O kurczę, przypomina się dzieciństwo:D Smakowite!
OdpowiedzUsuńO tak, słodko i pysznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń