10 marca 2012

Ciepłe lody


Bardzo słodkie, ale dobre ciepłe lody domowej roboty. Różnią się one w smaku od tych kupnych, ale warto spróbować. Robiłam je już kilka razy. Polecam!
Źródło: przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
½ szklanki wody
1 ½ szklanki cukru
½ łyżeczki octu
3 białka
wafelki do lodów

Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).
Sparzyć jajka wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu.
Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy.
Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do wafelków. Można polać czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Muszę zrobić..a ile wychodzi takich lodów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne, zrobię kiedy tylko uzbieram białka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zależy od wafelków. Wafelki na zdjęciu są dość duże i wyszło 10 lodów. Mniejsze wafelki, to oczywiście więcej lodów.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, przypomina się dzieciństwo:D Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, słodko i pysznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń