Propozycja na obiad. Pyszne kotleciki z gotowanych ziemniaków, które smakują jak podsmażane kopytka. Nam najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.
Przepis pochodzi z Internetu, ale nie pamiętam z jakiej strony.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki ostudzić
i przepuścić przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, sól i pierz. Zagnieść
ciasto, do połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie przywierać do rąk, dodać
trochę mąki. Z masy formować owalne placki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na
oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!
Smacznie wyglądają te "klopety", na pewno wypróbuję ten przepis:))) Ala
OdpowiedzUsuń