06 marca 2012

Kotlety ziemniaczane



Propozycja na obiad. Pyszne kotleciki z gotowanych ziemniaków, które smakują jak podsmażane kopytka. Nam najlepiej smakują z sosem pieczarkowym. 
Przepis pochodzi z Internetu, ale nie pamiętam z jakiej strony.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, sól i pierz. Zagnieść ciasto, do połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie przywierać do rąk, dodać trochę mąki. Z masy formować owalne placki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z sosem pieczarkowym. Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Smacznie wyglądają te "klopety", na pewno wypróbuję ten przepis:))) Ala

    OdpowiedzUsuń