Tym razem coś nie na słodko. Gołąbki bez zawijania czyli po cygańsku. Są
bardzo smaczne, a mąż nawet stwierdził, że lepsze niż tradycyjne. Polecam
bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Margarytki
Składniki
na 8-10 dużych gołąbków:
700 g mięsa mielonego
2/3 szklanki ryżu
mała główka kapusty
2 cebule
2 jajka
½ szklanki kaszy
manny
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
2 liście laurowe
4 ziarna ziela
angielskiego
kilka ziaren czarnego
pieprzu
sól, pieprz, cukier
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki kminku
(nie dawałam, bo nie lubię)
1 kostka rosołowa
karton rozdrobnionych
pomidorów lub gęsty sok pomidorowy
Ryż zalać 1 i ½
szklanki wody, zagotować, wyłączyć i pozwolić mu napęcznieć.
Kapustę drobno
posiekać.
Cebulę obrać, pokroić
drobno i podsmażyć na złoto na oleju. Połowę cebuli przełożyć do zmielonego
mięsa, a resztę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (z pokrywką).
Do miski włożyć ryż,
mięso z cebulą, kapustę, jaja, kaszę mannę. Doprawić solą, pieprzem,
majerankiem i kminkiem i dobrze wyrobić. Uformować duże kotlety, obtoczyć w
mące i podsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na
zarumienioną cebulkę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren
pieprzu.
Kostkę rosołową
rozpuścić w gorącej wodzie i zalać gołąbki do około 2/3 wysokości.
Piec pod przykryciem
w 180˚C przez około 50 minut.
Rosół z gołąbków
przelać do rondelka, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem,
zagotować. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić odrobiną mąki.
Gołąbki zalać sosem
pomidorowym i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Podawać na ciepło.
Smacznego!!!
Przepis dość ciekawy. Z chęcią wybpróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuję, nam bardzo smakowały. Polecam!
OdpowiedzUsuń