19 lipca 2012

Gołąbki po cygańsku


Tym razem coś nie na słodko. Gołąbki bez zawijania czyli po cygańsku. Są bardzo smaczne, a mąż nawet stwierdził, że lepsze niż tradycyjne. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Margarytki 

Składniki na 8-10 dużych gołąbków:
700 g mięsa mielonego
2/3 szklanki ryżu
mała główka kapusty
2 cebule
2 jajka
½ szklanki kaszy manny
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól, pieprz, cukier
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki kminku (nie dawałam, bo nie lubię)
1 kostka rosołowa
karton rozdrobnionych pomidorów lub gęsty sok pomidorowy

Ryż zalać 1 i ½ szklanki wody, zagotować, wyłączyć i pozwolić mu napęcznieć.
Kapustę drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na złoto na oleju. Połowę cebuli przełożyć do zmielonego mięsa, a resztę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (z pokrywką).
Do miski włożyć ryż, mięso z cebulą, kapustę, jaja, kaszę mannę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem i dobrze wyrobić. Uformować duże kotlety, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na zarumienioną cebulkę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.
Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i zalać gołąbki do około 2/3 wysokości.
Piec pod przykryciem w 180˚C przez około 50 minut.
Rosół z gołąbków przelać do rondelka, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić odrobiną mąki.
Gołąbki zalać sosem pomidorowym i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Podawać na ciepło. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Przepis dość ciekawy. Z chęcią wybpróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, nam bardzo smakowały. Polecam!

    OdpowiedzUsuń