Bardzo smaczne, aromatyczne bułeczki z bazylią. Mięciutkie w środku z
lekko chrupiącą skórką. Polecam!
Składniki
na bigę:
2 g świeżych drożdży
100 g ciepłej wody
200 g mąki pszennej
Składniki
na ciasto:
10 g świeżych drożdży
150 g wody
280-320 g mąki
pszennej
140 g ugotowanych i
przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 płaskie łyżeczki
soli
1 łyżka oliwy
10 g drobno
posiekanej bazylii
Biga: drożdże
rozczynić z wodą, dodać mąkę i zagniatać, aż do uzyskania gładkiego ciasta
(ciasto będzie dość twarde). Przykryć folią i odstawić na 2-3 godz. w
temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 2
godz. przed przygotowaniem ciasta.
Ciasto: drożdże rozczynić z wodą. Do miski wsypać 280 g mąki, drożdże, podzieloną namaże kawałki bigę i wyrobić ciasto przez około 5-8 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, sól, oliwę i bazylię i wyrabiamy ponownie ciasto przez około 5-8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć folią i odstawić na 60 minut.
Z ciasta uformować
10-12 okrągłych bułeczek, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć i
odstawić ponownie na 60 minut.
Bułeczki naciąć, wstawić
do piekarnika nagrzanego do 225˚C, zmniejszyć do 200˚C i piec około 20 minut.
Smacznego!
No tak,jak się ma "farmę" bazyliową to trzeba ją wykorzystywać na różne sposoby:)))Ala
OdpowiedzUsuńMoja "farma" w większości została rozdana, ale coś tam zostało i trzeba wykorzystać:)
OdpowiedzUsuń