29 lipca 2012

Włoskie bułki z bazylią



Bardzo smaczne, aromatyczne bułeczki z bazylią. Mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Liski , a pochodzi z bloga Agaty

Składniki na bigę:
2 g świeżych drożdży
100 g ciepłej wody
200 g mąki pszennej

Składniki na ciasto:
10 g świeżych drożdży
150 g wody
280-320 g mąki pszennej
140 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
10 g drobno posiekanej bazylii

Biga: drożdże rozczynić z wodą, dodać mąkę i zagniatać, aż do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto będzie dość twarde). Przykryć folią i odstawić na 2-3 godz. w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 2 godz. przed przygotowaniem ciasta.

Ciasto: drożdże rozczynić z wodą. Do miski wsypać 280 g mąki, drożdże, podzieloną namaże kawałki bigę i wyrobić ciasto przez około 5-8 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, sól, oliwę i bazylię i wyrabiamy ponownie ciasto przez około 5-8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć folią i odstawić na 60 minut.
Z ciasta uformować 10-12 okrągłych bułeczek, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć i odstawić ponownie na 60 minut.
Bułeczki naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 225˚C, zmniejszyć do 200˚C i piec około 20 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. No tak,jak się ma "farmę" bazyliową to trzeba ją wykorzystywać na różne sposoby:)))Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja "farma" w większości została rozdana, ale coś tam zostało i trzeba wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń