13 września 2012

Łamaniec



To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Przepis pochodzi z naszego starego zeszytu z przepisami. Pyszny murzynek z kleksami sera, czyli taki trochę łaciatyJ Ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo dobrze smakuje. Polecam bardzo!

Składniki na masę serową:
350 g sera białego tłustego (2-krotnie zmielonego)
1 łyżka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego

Składniki na ciasto:
250 g masła
2  łyżki kakao
½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę.

Masło, mleko i kakao włożyć do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Wystudzić.
Gdy wystygnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę a ser wykładać łyżką na ciasto w formie kleksów. Piec około 50 minut w 180˚C. Smacznego!

4 komentarze:

  1. nidgy nie jadłam takiego ciasta, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! To takie połączenie murzynka z sernikiem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba sie skuszę na upieczenie takiego ciasta ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. trzy zalety: smakowicie wygląda, łatwo się go robi i niewiele kosztuje- upiekę go na moje urodziny, uwielbiam ciemne ciasto i sernik a to takie polaczenie dwa w jednym :)))

    OdpowiedzUsuń