Pyszne bułeczki przypominające w smaku kupne kajzerki, chociaż są trochę
bardziej zbite. Mają lekko chrupiącą skórkę. Nam bardzo smakowały. Polecam!
Składniki
na 10 bułeczek:
3 szklanki mąki
¾ szklanki letniej
wody
1 ½ łyżeczki suchych
drożdży lub 12 g świeżych (w przypadku drożdży świeżych zrobić rozczyn)
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego
masła
Wszystkie składniki wsypać
do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać jeszcze 5 minut (długie
wyrabianie jest niezwykle ważne). Ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie
ponownie wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1
godz. do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na
10 równych części, z każdej uformować bułeczkę, lekko spłaszczyć i układać na
wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć i dostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem
naciąć. Można posmarować też jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w 225˚C
przez około 15 minut. Smacznego!
Wyszły Ci takie, jak ze sklepu. Szkoda, że ja nie mogę dojść do takiego wyglądu (bardziej spłaszczone mi wychodzą) :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis potwierdzam jak w sklepie ;)
OdpowiedzUsuń