09 września 2012

Kajzerki


Pyszne bułeczki przypominające w smaku kupne kajzerki, chociaż są trochę bardziej zbite. Mają lekko chrupiącą skórkę. Nam bardzo smakowały. Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty, a pochodzi z bloga Evenki

Składniki na 10 bułeczek:
3 szklanki mąki
¾ szklanki letniej wody
1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych (w przypadku drożdży świeżych zrobić rozczyn)
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać jeszcze 5 minut (długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę, lekko spłaszczyć i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć i dostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem naciąć. Można posmarować też jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w 225˚C przez około 15 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyszły Ci takie, jak ze sklepu. Szkoda, że ja nie mogę dojść do takiego wyglądu (bardziej spłaszczone mi wychodzą) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis potwierdzam jak w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń