Ciasto znalezione u Doroty,
a pochodzi z tej strony. Ciemny biszkopt
z pysznym kremem z mleka w proszku. Ciasto bardzo słodkie, ale pyszne. Polecam!
Składniki
na biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ szklanki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Składniki
na krem:
½ szklanki mleka
2 szklanki mleka w
proszku
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru
waniliowego
Składniki
na polewę:
100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady
70 g masła
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod
koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej, zmiksować. Mąkę
przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać powoli do masy
jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć na
wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x34 cm. Piec w 170˚C przez
około 25 minut.
Krem: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić.
Masło utrzeć,
następnie dodawać do niego powoli wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i
ucierać do gładkości.
Wystudzony biszkopt
przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto.
Przechowywać w
lodówce. Smacznego!
najlepiej smakuje jak wyciagniemy go z lodówki na okm 30 min .
OdpowiedzUsuńPYCHA POLECAM
Na jaką blachę robisz ciasto z tej ilości składników ? Chodzi mi o wymiary
OdpowiedzUsuń25x34cm jak w przepisie.
UsuńPozdrawiam
Jutro go zrobię! :)
OdpowiedzUsuń