21 października 2012

Mleczna kanapka



Ciasto znalezione u Doroty, a pochodzi z tej strony. Ciemny biszkopt z pysznym kremem z mleka w proszku. Ciasto bardzo słodkie, ale pyszne. Polecam!

Składniki na biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Składniki na krem:
½ szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru waniliowego

Składniki na polewę:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej, zmiksować. Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać powoli do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x34 cm. Piec w 170˚C przez około 25 minut.

Krem: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić.
Masło utrzeć, następnie dodawać do niego powoli wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. najlepiej smakuje jak wyciagniemy go z lodówki na okm 30 min .
    PYCHA POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaką blachę robisz ciasto z tej ilości składników ? Chodzi mi o wymiary

    OdpowiedzUsuń