31 października 2012

Zakręcona babka waniliowo-dyniowa



Przepis na tę babkę, wypróbowałam już w zeszłym roku. Bardzo dobra drożdżowa babka z pyszną kruszonkąJ Najlepiej smakuje jeszcze ciepłaJ Babka tak mi zapadła w pamięci, że postanowiłam ją zrobić i w tym roku. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Beaty. 

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
2 jajka
1 żółtko
100 g stopionego masła
150 g cukru
cukier waniliowy
½ szklanki mleka
2-3 łyżki dyniowego puree
½ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki soli
Kruszonka:
50 g masła
4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
½ szklanki mąki
½ szklanki płatków owsianych

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać dyniowe puree i przyprawę do piernika, ponownie zagnieść (jeśli część dyniowa będzie za bardzo klejąca dodać 2-3 łyżki mąki). Z każdą część ciasta włożyć do osobnej miski, przykryć i odstawić na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Obie części rozwałkować na równe prostokąty (im szerszy, tym spirala będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto położyć na białym, zwinąć razem wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka: masło rozetrzeć z pozostałymi składnikami kruszonki, formując grudki.

Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piec w 160˚C przez około 30-40 minut, do suchego patyczka. Smacznego!


4 komentarze:

  1. jest piękna z tymi zawijasami w kolorze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda superancko!Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komplementy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny kolor! Milo, ze przylaczylas sie do wspolnego dyniowania :)

    Pozdrawiam serdecznie! I zapraszam na tegoroczne podsumowanie - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

    OdpowiedzUsuń