Przepis na tę babkę, wypróbowałam już w zeszłym roku. Bardzo dobra
drożdżowa babka z pyszną kruszonkąJ Najlepiej smakuje jeszcze ciepłaJ Babka tak mi zapadła w pamięci, że postanowiłam ją zrobić i w tym roku.
Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Beaty.
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
2 jajka
1 żółtko
100 g stopionego
masła
150 g cukru
cukier waniliowy
½ szklanki mleka
2-3 łyżki dyniowego
puree
½ łyżeczki przyprawy
do piernika
½ łyżeczki soli
Kruszonka:
50 g masła
4 łyżki cukru
(najlepiej brązowego)
½ szklanki mąki
½ szklanki płatków
owsianych
Drożdże rozetrzeć z
łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do
wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym i dodać do mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie
części. Do jednej części dodać dyniowe puree i przyprawę do piernika, ponownie
zagnieść (jeśli część dyniowa będzie za bardzo klejąca dodać 2-3 łyżki mąki). Z
każdą część ciasta włożyć do osobnej miski, przykryć i odstawić na około 1 godz.
do wyrośnięcia.
Obie części
rozwałkować na równe prostokąty (im szerszy, tym spirala będzie ładniejsza).
Dyniowe ciasto położyć na białym, zwinąć razem wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto przełożyć do
wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
Kruszonka: masło rozetrzeć z
pozostałymi składnikami kruszonki, formując grudki.
Ciasto posmarować
roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piec w 160˚C przez około 30-40
minut, do suchego patyczka. Smacznego!
jest piękna z tymi zawijasami w kolorze!
OdpowiedzUsuńWygląda superancko!Ala
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplementy:)
OdpowiedzUsuńCudny kolor! Milo, ze przylaczylas sie do wspolnego dyniowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I zapraszam na tegoroczne podsumowanie - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html