Pyszne drożdżowe rogaliki z mocno orzechowym nadzieniem. Przepis na te
rogaliki znalazłam w książce Tiny „ciastka i ciasteczka”. Miałam je już
wypróbować dość dawno, ale ciągle coś przeszkadzało. Żałuję, że tak późno je
zrobiłam, bo wyszły pyszne i na pewno do nich jeszcze wrócę. Przepis lekko
zmodyfikowany. Polecam bardzo!
Składniki
na ciasto (około 15 sztuk):
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
roztopionego
cukier waniliowy
skórka cytrynowa
szczypta soli
Składniki
na masę orzechową:
250 g orzechów
włoskich
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
2 białka
Dodatkowo:
1 jajko do
posmarowania rogalików
cukier puder do
posypania lub lukier
Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać resztę
składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 godz. do
wyrośnięcia.
Masa orzechowa: orzechy zmielić i wymieszać na jednolitą masę
z cukrem, ekstraktem z wanilii i ubitymi białkami.
Wyrośnięte ciasto
rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić w pasy szerokości 10 cm, a następnie
pasy na trójkąty. Na trójkątach rozsmarować masę orzechową, zostawiając mały
margines na bokach trójkąta. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, nadając
kształt rogalika.
Rogaliki układać w
odstępach na posmarowanej masłem blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody. Piec około 20 minut w temp.
180˚C.
Rogaliki posypać
cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!!!
To te urodzinowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne...
Nam bardzo smakowały. Polecam!
OdpowiedzUsuńaż zapachniało :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMagdalena a myślałam, że do bloga nie dociera zapach;)Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń