22 listopada 2012

Rogaliki z masą orzechową



Pyszne drożdżowe rogaliki z mocno orzechowym nadzieniem. Przepis na te rogaliki znalazłam w książce Tiny „ciastka i ciasteczka”. Miałam je już wypróbować dość dawno, ale ciągle coś przeszkadzało. Żałuję, że tak późno je zrobiłam, bo wyszły pyszne i na pewno do nich jeszcze wrócę. Przepis lekko zmodyfikowany. Polecam bardzo!

Składniki na ciasto (około 15 sztuk):
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła roztopionego
cukier waniliowy
skórka cytrynowa
szczypta soli

Składniki na masę orzechową:
250 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 białka

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania lub lukier

Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 godz. do wyrośnięcia.

Masa orzechowa: orzechy zmielić i wymieszać na jednolitą masę z cukrem, ekstraktem z wanilii i ubitymi białkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić w pasy szerokości 10 cm, a następnie pasy na trójkąty. Na trójkątach rozsmarować masę orzechową, zostawiając mały margines na bokach trójkąta. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, nadając kształt rogalika.

Rogaliki układać w odstępach na posmarowanej masłem blasze, przykryć ściereczką  i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z  łyżką wody. Piec około 20 minut w temp. 180˚C.
Rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!!!


4 komentarze: