Sernik z rosą jest dość znanym plackiem. Przepis na ten sernik jest w
naszej rodzinie już dość dawno. Sernik jest dość prosty i smaczny. Sernik na
kruchym spodzie, z pyszną pianką, na którym tworzy się rosa. Polecam!
Składniki
na spód:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
Składniki
na masę serową:
1 kg sera, zmielonego
2-krotnie
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 ½ szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 jajka
4 żółtka
rodzynki (ja nie
daję, ponieważ mąż nie lubi)
Składniki
na pianę:
6 białek
1 szklanka cukru
Ciasto: składniki na ciasto zagnieść na jednolite
ciasto. Wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Ser: jaja z żółtkami rozetrzeć z cukrem, dodać olej, mleko i
ser, zmiksować. Wsypać budyń rodzynki i dokładnie wymieszać. Wylać masę na
spód. Piec w temp 180˚C przez około 50 minut.
Piana: ubić pianę z białek, dodając powoli cukier.
Wyłożyć na upieczony placek. Piec jeszcze 15-20 minut.
Smacznego!!!
uwielbiam ten sernik, a jeszcze nigdy go nie robiłam, chyba najwyższy czas :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
W takim razie polecam:) Dziękuję za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nigdy nie jadlam tak pysznego sernika polecam mistrzostwo swiata !!!!
OdpowiedzUsuńzawsze go robię w dużej tortownicy wygląda super i smakuje tak samo
UsuńCieszę się, że smakował. Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chciałabym skorzystać z tego przepisu. Na jaką blaszkę jest podany przepis?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja robię na blaszce 28x35cm. Życzę udanego wypieku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
czy ser z którego jest robiony ten swrnik to taki w tych wiaderkach który można kupić w supermarketach ?
OdpowiedzUsuńJa osobiście do serników zawsze używam twarogu z mleczarni. Oczywiście można zrobić z serem z wiaderka, ale trzeba kupić ser o gęstej konsystencji.
OdpowiedzUsuńDodatkowo trzeba spojrzeć na skład takiego sera. Jeśli zawiera np. masło i cukier, to trzeba trochę zmniejszyć ich ilość w przepisie.
Pozdrawiam