14 listopada 2012

Sernik z rosą



Sernik z rosą jest dość znanym plackiem. Przepis na ten sernik jest w naszej rodzinie już dość dawno. Sernik jest dość prosty i smaczny. Sernik na kruchym spodzie, z pyszną pianką, na którym tworzy się rosa. Polecam!

Składniki na spód:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
100 g masła

Składniki na masę serową:
1 kg sera, zmielonego 2-krotnie
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 ½ szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 jajka
4 żółtka
rodzynki (ja nie daję, ponieważ mąż nie lubi)

Składniki na pianę:
6 białek
1 szklanka cukru

Ciasto: składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Ser: jaja z żółtkami rozetrzeć z cukrem, dodać olej, mleko i ser, zmiksować. Wsypać budyń rodzynki i dokładnie wymieszać. Wylać masę na spód. Piec w temp 180˚C przez około 50 minut.

Piana: ubić pianę z białek, dodając powoli cukier. Wyłożyć na upieczony placek. Piec jeszcze 15-20 minut.
Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. uwielbiam ten sernik, a jeszcze nigdy go nie robiłam, chyba najwyższy czas :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie polecam:) Dziękuję za odwiedziny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadlam tak pysznego sernika polecam mistrzostwo swiata !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze go robię w dużej tortownicy wygląda super i smakuje tak samo

      Usuń
  4. Cieszę się, że smakował. Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, chciałabym skorzystać z tego przepisu. Na jaką blaszkę jest podany przepis?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię na blaszce 28x35cm. Życzę udanego wypieku:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ser z którego jest robiony ten swrnik to taki w tych wiaderkach który można kupić w supermarketach ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja osobiście do serników zawsze używam twarogu z mleczarni. Oczywiście można zrobić z serem z wiaderka, ale trzeba kupić ser o gęstej konsystencji.
    Dodatkowo trzeba spojrzeć na skład takiego sera. Jeśli zawiera np. masło i cukier, to trzeba trochę zmniejszyć ich ilość w przepisie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń