30 stycznia 2013

Placki serowo-dyniowe z rodzynkami



Tym razem przedstawiam placki dyniowe na słodko. Są to chyba najlepsze placki dyniowe, zrobione do tej pory. Pyszne połączenie sera, dyni, rodzynek. Polecam!
Źródło: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 

Składniki:
200 g dyni startej na małych oczkach
1 łyżka masła
½ łyżeczki imbiru
200 g białego sera (dałam „krówkę”)
30 g rodzynek
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
4-5 łyżek mąki
szczypta cynamonu
½ łyżeczki startej skórki z cytryny lub pomarańczy

Dynię podsmażyć na maśle z imbirem przez około 5-7 minut, aż zmięknie, ostudzić.
Ser zmielić w maszynce (w przypadku „krówki” nie trzeba), dodać rodzynki, cukier, cukier waniliowy, żółtka i dynię, wymieszać.
Białka ubić na pianę, dodać do masy. Dodać skórkę cytrynową, cynamon i mąkę i delikatnie wymieszać. W przypadku, gdy masa będzie zbyt luźna dodać jeszcze trochę mąki.
Smażyć na oleju około 0,5 minuty z każdej strony. Podawać na ciepło z dodatkiem śmietany lub konfitury. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Robiłam je, są pyszne;)) Choć jest z nimi trochę zachodu, to warto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Stonka146 - nam też bardzo smakowały:)
    GrowingUp - dziękuję!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis,móje dzieci był zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakowały:)
      Pozdrawiam

      Usuń