Tym razem przedstawiam placki dyniowe na słodko. Są to chyba najlepsze
placki dyniowe, zrobione do tej pory. Pyszne połączenie sera, dyni, rodzynek.
Polecam!
Źródło: przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Składniki:
200 g dyni startej na
małych oczkach
1 łyżka masła
½ łyżeczki imbiru
200 g białego sera
(dałam „krówkę”)
30 g rodzynek
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru
waniliowego
2 jajka
4-5 łyżek mąki
szczypta cynamonu
½ łyżeczki startej
skórki z cytryny lub pomarańczy
Dynię podsmażyć na
maśle z imbirem przez około 5-7 minut, aż zmięknie, ostudzić.
Ser zmielić w
maszynce (w przypadku „krówki” nie trzeba), dodać rodzynki, cukier, cukier
waniliowy, żółtka i dynię, wymieszać.
Białka ubić na pianę,
dodać do masy. Dodać skórkę cytrynową, cynamon i mąkę i delikatnie wymieszać. W
przypadku, gdy masa będzie zbyt luźna dodać jeszcze trochę mąki.
Smażyć na oleju około
0,5 minuty z każdej strony. Podawać na ciepło z dodatkiem śmietany lub
konfitury. Smacznego!
Robiłam je, są pyszne;)) Choć jest z nimi trochę zachodu, to warto.
OdpowiedzUsuńMniaam!
OdpowiedzUsuńStonka146 - nam też bardzo smakowały:)
OdpowiedzUsuńGrowingUp - dziękuję!
Pozdrawiam!
świetny przepis,móje dzieci był zachwycone:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowały:)
UsuńPozdrawiam