Propozycja na Tłusty Czwartek. Pampuchy z ciasta ziemniaczanego, które
smakują podobnie do oponek. Dodatek ziemniaków sprawia, że są one lekko
wilgotne i dlatego może nawet ciut lepsze od oponek. Najlepsze w dniu
upieczenia (my jedliśmy jeszcze na ciepło). Niestety dość szybko się starzeją.
Składniki
na około 35 szt.:
½ kg ziemniaków
3 i 1/3 szklanki mąki
3 jajka
15 g drożdży
¼ kostki masła
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka skórki z
cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować,
przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z
kilkoma łyżkami ciepłej wody. Masło stopić. Wszystkie składniki umieścić w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać szklanką krążki. Smażyć
na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony (jak pączki). Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać
posypane cukrem pudrem. Smacznego!
moja babcia mi takie kiedyś robiła:) pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ja jeśli chodzi o kuchnię jestem totalnym laikiem. Rozumiem że ciasto ma być odstawione do lodówki?
OdpowiedzUsuńImagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu kaloryfera)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!