03 lutego 2013

Ziemniaczane pampuchy



Propozycja na Tłusty Czwartek. Pampuchy z ciasta ziemniaczanego, które smakują podobnie do oponek. Dodatek ziemniaków sprawia, że są one lekko wilgotne i dlatego może nawet ciut lepsze od oponek. Najlepsze w dniu upieczenia (my jedliśmy jeszcze na ciepło). Niestety dość szybko się starzeją.

Składniki na około 35 szt.:
½ kg ziemniaków
3 i 1/3 szklanki mąki
3 jajka
15 g drożdży
¼ kostki masła
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Masło stopić. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać szklanką krążki. Smażyć na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony (jak pączki). Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. moja babcia mi takie kiedyś robiła:) pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ja jeśli chodzi o kuchnię jestem totalnym laikiem. Rozumiem że ciasto ma być odstawione do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Imagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu kaloryfera)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń