13 lutego 2013

Pączki z różą



Zobaczyłam te pączki u Doroty i mimo wcześniejszych planów na inny przepis na pączki, postanowiłam zrobić te. Nie zawiodłam się, pączki okazały się najlepsze własnej roboty jakie do tej pory jadłam. Rodzince też bardzo smakowały. Zdecydowanie będę powracać do tego przepisu. Gorąco polecam!

Składniki na około 35 szt.:
800 g mąki pszennej + 50-70 g do podsypania
14 g drożdży suchych lub 28g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
100 g cukru
1,5 szklanki mleka
4 duże jajka
2 żółtka
100 g roztopionego masła
3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
konfitura z róży do nadziania

Mąkę przesiać, wsypać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru, wlać do dołka z mąki, przykryć mąką i odstawić na 20 minut (w przypadku suchych drożdży, wymieszać je z mąką i od razu wyrabiać ciasto). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać mikserem, aż będzie gładkie i elastyczne (ciasto dość mocno się klei). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1,5 godz.
Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 1-1,3 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wykrawać krążki szklanką i nadziewać konfiturą różaną (można je też nadziać po usmażeniu). Odkładać na blat oprószony mąką, przykryć i odstawić do podwojenia objętości, około 20-25 minut.
Smażyć w gorącym tłuszczu rozgrzanym do 175°C z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe polukrować. Smacznego!

2 komentarze: