Przepis na te rogaliki znajduje się już od dawna w rodzinnym zeszycie z
przepisami. Dawno ich już nie robiłam i nie pamiętałam, że są one tak dobreJ Drożdżowe rogaliki z ulubioną konfiturą,
które na dodatek robi się szybko, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie.
Polecam bardzo!
Składniki
na 32 szt.:
30 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 kg mąki
2 kostki masła (500
g)
konfitura
białko do posmarowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i masło posiekać
i zagnieść z wyrośniętymi drożdżami. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić
ciasto na 4 części, z każdej rozwałkowujemy koło i kroimy na 8 części
(powstanie 8 trójkątów). Na szerszą część trójkąta nałożyć około 1-1,5 łyżeczki
konfitury. Zwijać od szerszej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 25
minut, aż rogaliki się zarumienią. Polukrować. Smacznego!
Mmm, wyglądają apetycznie, chyba jutro zrobię rogaliki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki :) Pięknie Ci wyszły :) U mnie najbardziej schodzą z czekolaą :P
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, też dzisiaj robiłam takie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDaniel - z czekoladą jeszcze nie próbowałam.
Pozdrawiam!