01 marca 2013

Tort cappuccino z malinami



Pyszny tort śmietanowy z mascarpone z dodatkiem cappuccino i malinami. Krem wyszedł taki jak lubię czyli o konsystencji śmietany (nie był mocno zbity). Niestety nie mam zdolności dekoratorskich, ale za to nadrabia smakiem:) Polecam bardzo!
Tort powstał w oparciu o dwa inne: tort tiramisu Ewy Wachowicz i tort kuzynki Gosi.

Biszkopt z 6 jaj (z tego przepisu)

Składniki na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 ½ łyżeczki żelatyny
75 ml mleka
120 ml kawy cappuccino

Dodatkowo:
maliny (dałam maliny z syropu)
60 ml kawy cappuccino

Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 28 cm. Przekroić na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w cappuccino. Po napęcznieniu przełożyć do gorącego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mascarpone i zmiksować. Do kremu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, ale by nie było grudek. Żelatynę przelać przez sitko i powoli wlewać do kremu, cały czas mieszając. Krem wstawić do lodówki, by nieco stężał.

Wykonanie: 1 część ciasta nasączyć cappuccino, ułożyć maliny. Na maliny nałożyć około 1/3 kremu. Przykryć 2 częścią ciasta, nasączyć sokiem z malin (w przypadku malin świeżych można nasączyć cappuccino) i nałożyć krem. Przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć sokiem z malin lub cappuccino i udekorować wierzch i boki pozostałą częścią kremu. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

1 komentarz: