Pyszny tort śmietanowy z mascarpone z dodatkiem cappuccino i malinami.
Krem wyszedł taki jak lubię czyli o konsystencji śmietany (nie był mocno zbity).
Niestety nie mam zdolności dekoratorskich, ale za to nadrabia smakiem:) Polecam
bardzo!
Tort powstał w oparciu o dwa inne: tort tiramisu Ewy Wachowicz i tort
kuzynki Gosi.
Biszkopt
z 6 jaj (z tego przepisu)
Składniki
na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 ½ łyżeczki żelatyny
75 ml mleka
120 ml kawy
cappuccino
Dodatkowo:
maliny (dałam maliny
z syropu)
60 ml kawy cappuccino
Biszkopt upiec w
tortownicy o średnicy 28 cm. Przekroić na 3 części.
Krem: żelatynę
namoczyć w cappuccino. Po napęcznieniu przełożyć do gorącego mleka i dokładnie
wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty krem, dodać mascarpone i zmiksować. Do kremu dodać ubitą
śmietanę i delikatnie wymieszać, ale by nie było grudek. Żelatynę przelać przez
sitko i powoli wlewać do kremu, cały czas mieszając. Krem wstawić do lodówki,
by nieco stężał.
Wykonanie: 1 część
ciasta nasączyć cappuccino, ułożyć maliny. Na maliny nałożyć około 1/3 kremu.
Przykryć 2 częścią ciasta, nasączyć sokiem z malin (w przypadku malin świeżych
można nasączyć cappuccino) i nałożyć krem. Przykryć ostatnią częścią ciasta,
nasączyć sokiem z malin lub cappuccino i udekorować wierzch i boki pozostałą
częścią kremu. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
świetnie wygląda, piękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuń