Przepis na to ciasto mam od bardzo dawna, ale tak dawno go nie piekłam,
że zapomniałam już jak smakuje. Biszkopt przełożony kremem budyniowym, musem
jabłkowym i warstwą podsmażonych wiórek kokosowych. Jeśli ktoś lubi wiórki
kokosowe, to polecam!
Biszkopt
z 6 jaj (z tego przepisu)
Składniki
na krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 opakowanie cukru
waniliowego
250 g masła
2 żółtka
Składniki
na kokos:
100 g masła
3 łyżki cukru
150 g wiórek
kokosowych
Dodatkowo:
mus jabłkowy (około 2 szklanek)
Krem: odlać ¾ szklanki mleka i wymieszać w nim cukier, cukier waniliowy
i obie mąki, tak aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się
mleka wlać wymieszane mleko z mąkami, mieszać chwilę na wolnym ogniu do
zagęstnienia budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć. Masło
utrzeć z żółtkami i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, cały czas
ucierając.
Kokos: masło, cukier i wiórki kokosowe zarumienić
na patelni.
Wykonanie: biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę
położyć połowę kremu, na to mus jabłkowy. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Położyć
krem, a na nim kokos. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Tak jakby kokosanka :))
OdpowiedzUsuńAleż wspaniały! Mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Mała kuchareczka - może być kokosanka:)
OdpowiedzUsuńKUCHARNIA, Anna-maria - dziękuję. Można się częstować;)
Pozdrawiam!
wygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń