07 marca 2013

Placek kokosowy z jabłkami



Przepis na to ciasto mam od bardzo dawna, ale tak dawno go nie piekłam, że zapomniałam już jak smakuje. Biszkopt przełożony kremem budyniowym, musem jabłkowym i warstwą podsmażonych wiórek kokosowych. Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe, to polecam!

Biszkopt z 6 jaj (z tego przepisu)

Składniki na krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
2 żółtka

Składniki na kokos:
100 g masła
3 łyżki cukru
150 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:
mus jabłkowy (około 2 szklanek)

Krem: odlać ¾ szklanki mleka i wymieszać w nim cukier, cukier waniliowy i obie mąki, tak aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane mleko z mąkami, mieszać chwilę na wolnym ogniu do zagęstnienia budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, cały czas ucierając.

Kokos: masło, cukier i wiórki kokosowe zarumienić na patelni.

Wykonanie: biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę położyć połowę kremu, na to mus jabłkowy. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Położyć krem, a na nim kokos. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ wspaniały! Mam ochotę spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mała kuchareczka - może być kokosanka:)
    KUCHARNIA, Anna-maria - dziękuję. Można się częstować;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń