26 lutego 2013

Rogaliki drożdżowe z konfiturą



Przepis na te rogaliki znajduje się już od dawna w rodzinnym zeszycie z przepisami. Dawno ich już nie robiłam i nie pamiętałam, że są one tak dobreJ Drożdżowe rogaliki z ulubioną konfiturą, które na dodatek robi się szybko, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Polecam bardzo!

Składniki na 32 szt.:
30 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 kg mąki
2 kostki masła (500 g)
konfitura
białko do posmarowania


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i masło posiekać i zagnieść z wyrośniętymi drożdżami. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej rozwałkowujemy koło i kroimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na szerszą część trójkąta nałożyć około 1-1,5 łyżeczki konfitury. Zwijać od szerszej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 25 minut, aż rogaliki się zarumienią. Polukrować. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm, wyglądają apetycznie, chyba jutro zrobię rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rogaliki :) Pięknie Ci wyszły :) U mnie najbardziej schodzą z czekolaą :P

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, też dzisiaj robiłam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:)
    Daniel - z czekoladą jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń