Ciasto przypomina znany batonik. Jest to jeden z lepszych dla mnie
batoników, dlatego postanowiłam zrobić takie ciastoJ Biszkopt z masą tofii, śmietaną, orzechami
laskowymi i pyszną czekoladą. Ciasto wyszło ekstra i mimo tego, że jest dość
słodkie, nie można mu się oprzeć.
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z tej strony, ale mocno zmodyfikowany.
Biszkopt
z 4 jaj (z tego przepisu)
Składniki:
1 puszka gotowej masy krówkowej (lub puszka mleka słodzonego skondensowanego)
100 g masła
2 czubate łyżeczki
żelatyny
500 ml śmietany
kremówki
2 łyżeczki cukru
pudru
150 g orzechów
laskowych
Czekolada:
150 g mlecznej
czekolady
100 ml śmietany
kremówki
Masa tofii: masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po
łyżce masy krówkowej, ciągle ucierając (w przypadku mleka skondensowanego,
gotować puszkę z mlekiem przez 3 godz. w wodzie, a następnie wystudzić). Masę wyłożyć na biszkopt.
Uwaga! Masa będzie
lekko lejąca na placku, ale nie jest jej wiele i to nie przeszkadza (w batoniku
też jest lekko lejącaJ)
Śmietana: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
Zagotować około 100 ml wody i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Wystudzić.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, ubijając na
wolnych obrotach. Śmietanę wyłożyć na masę tofii. Placek włożyć do lodówki, by
śmietana nieco stężała.
Orzechy laskowe
obrać. Rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na około
6 minut. W połowie tego czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły. Orzechy
ostudzić. Zdjąć skórkę. Orzechy pokroić i posypać nimi śmietanę.
Czekolada: kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać
do niej połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Lekko
przestudzić i polać nią orzechy. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Ta czekoalda wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńcałość wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńależ rozpusta:) wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńpychota:) takie ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho!:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie...
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Pyszota :D
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zrobiłam ciasto z tego przepisu, wyszło rewelacyjne, wszyscy się nim zajadali, a ciotki krzyczały o przepis. Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że smakował:)
UsuńPozdrawiam
A na jakiej wielkości blachę wystarczą te składniki?
OdpowiedzUsuńU mnie blacha 28x35cm.
UsuńPozdrawiam
Jaką kremówkę do czekolady? ile jej?
UsuńTak jak w przepisie - około 100 ml, kremówka czyli śmietana 30%. Pozdrawiam.
UsuńMmm, aż ślinka cieknie na sam widok ;)
OdpowiedzUsuń...Ale jak potem na wagę wejdę to chyba się pode mną załamie ...
witaj! może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności? promujemy przepisy zupełnie za darmo! Zapraszamy!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie ;) Uwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńU mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Było mega pyszne... -> ciasto maxi king
OdpowiedzUsuńA ta puszka masy krówkowej to ta, taka mała czy jest jakaś większa?
OdpowiedzUsuńPuszka ma około 500g.
Usuńciasto zostalo zrobione w blaszce o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuń28x35 cm. Pozdrawiam
UsuńWitam mam pytanie czy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? Dziękuję a góry za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńTak, ciasto przechowujemy w lodówce. Pozdrawiam
UsuńWitam czy zamiast orzechów laskowych można dać np.płatki migdałowe?a może poleci mi pani coś innego niestety mamy uczulenie na orzechy laskowe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMigdały to dobry pomysł, ale zamiast płatków, podpiekłabym migdały w całości (najpierw obrane), a potem pokroiłabym je w grubszą kostkę. Proszę dać znać o efektach.
Usuńsuper tego lubie i lubie slodkiego ciasta
OdpowiedzUsuńu mnie ubita śmietanka oddzielała się od masy kajmakowej i zjeżdżała obok,cały kawałek się rozjeżdżał :(
OdpowiedzUsuńBardzo często również jestem wielkim zwolennikiem wszystkiego co jest na bazie czekolady. Najbardziej lubię przede wszystkim wypieki i desery. Największym sukcesem było zrobienie ciasta na bazie czekolady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało wszystkim. Moim zdaniem uważam, że główny składnik czyli dobra czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego deseru.
OdpowiedzUsuńWitam co zrobić żeby masa kajmakowa nie była taka rzadka u mnie zjeżdżała bitą smietana
OdpowiedzUsuń