20 marca 2013

Ciasto maxi king



Ciasto przypomina znany batonik. Jest to jeden z lepszych dla mnie batoników, dlatego postanowiłam zrobić takie ciastoJ Biszkopt z masą tofii, śmietaną, orzechami laskowymi i pyszną czekoladą. Ciasto wyszło ekstra i mimo tego, że jest dość słodkie, nie można mu się oprzeć.
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z tej strony, ale mocno zmodyfikowany.

Biszkopt z 4 jaj (z tego przepisu)

Składniki:
1 puszka gotowej masy krówkowej (lub puszka mleka słodzonego skondensowanego)
100 g masła
2 czubate łyżeczki żelatyny
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
150 g orzechów laskowych

Czekolada:
150 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki

Masa tofii: masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy krówkowej, ciągle ucierając (w przypadku mleka skondensowanego, gotować puszkę z mlekiem przez 3 godz. w wodzie, a następnie wystudzić).  Masę wyłożyć na biszkopt. 

Uwaga! Masa będzie lekko lejąca na placku, ale nie jest jej wiele i to nie przeszkadza (w batoniku też jest lekko lejącaJ)

Śmietana: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zagotować około 100 ml wody i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, ubijając na wolnych obrotach. Śmietanę wyłożyć na masę tofii. Placek włożyć do lodówki, by śmietana nieco stężała.

Orzechy laskowe obrać. Rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 6 minut. W połowie tego czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły. Orzechy ostudzić. Zdjąć skórkę. Orzechy pokroić i posypać nimi śmietanę.

Czekolada: kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać do niej połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Lekko przestudzić i polać nią orzechy. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

32 komentarze:

  1. Ta czekoalda wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. całość wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ rozpusta:) wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota:) takie ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda to ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ciasto z tego przepisu, wyszło rewelacyjne, wszyscy się nim zajadali, a ciotki krzyczały o przepis. Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że smakował:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. A na jakiej wielkości blachę wystarczą te składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie blacha 28x35cm.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Jaką kremówkę do czekolady? ile jej?

      Usuń
    3. Tak jak w przepisie - około 100 ml, kremówka czyli śmietana 30%. Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Mmm, aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    ...Ale jak potem na wagę wejdę to chyba się pode mną załamie ...

    OdpowiedzUsuń
  10. witaj! może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności? promujemy przepisy zupełnie za darmo! Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię podobnie ;) Uwielbiam to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Było mega pyszne... -> ciasto maxi king

    OdpowiedzUsuń
  13. A ta puszka masy krówkowej to ta, taka mała czy jest jakaś większa?

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto zostalo zrobione w blaszce o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam mam pytanie czy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? Dziękuję a góry za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto przechowujemy w lodówce. Pozdrawiam

      Usuń
  16. Witam czy zamiast orzechów laskowych można dać np.płatki migdałowe?a może poleci mi pani coś innego niestety mamy uczulenie na orzechy laskowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały to dobry pomysł, ale zamiast płatków, podpiekłabym migdały w całości (najpierw obrane), a potem pokroiłabym je w grubszą kostkę. Proszę dać znać o efektach.

      Usuń
  17. super tego lubie i lubie slodkiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  18. u mnie ubita śmietanka oddzielała się od masy kajmakowej i zjeżdżała obok,cały kawałek się rozjeżdżał :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo często również jestem wielkim zwolennikiem wszystkiego co jest na bazie czekolady. Najbardziej lubię przede wszystkim wypieki i desery. Największym sukcesem było zrobienie ciasta na bazie czekolady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo smakowało wszystkim. Moim zdaniem uważam, że główny składnik czyli dobra czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego deseru.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam co zrobić żeby masa kajmakowa nie była taka rzadka u mnie zjeżdżała bitą smietana

    OdpowiedzUsuń