05 kwietnia 2013

Sernik na zimno z batonikami "Lion"




Sernik na zimno śmietankowo-czekoladowy z batonikami Lion. Sernik dość prosty i szybki w wykonaniu. Jest smaczny, ale batoniki mało wyczuwalne. Polecam!
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z tej strony, trochę zmodyfikowany.

Składniki:
1 kg sera twarogowego półtłustego
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru
2 czubate łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli
2 batoniki Lion
160 g herbatników
60 g masła
100g czekolady gorzkiej

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 23cm). Wstawić do lodówki.
Ser zmielić przynajmniej 2-krotnie przez maszynkę. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, a następnie rozpuścić w około 70ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Ser utrzeć z cukrem i ze śmietanką. Wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Wlać połowę masy na spód ciasteczkowy.
Do drugiej części masy dodać nutellę, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone batoniki, wymieszać i wylać na białą masę.
Czekoladę rozpuścić na parze. Polać nią sernik.
Ciasto wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. fajny pomysł na serniczek :))) trzeba kiedys wypróbować :))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie batoniki były bardzo wyczuwalne i widoczne, może pokroiłaś na zbyt małe kawałki? Zawsze można dodać więcej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. GrowingUp - dziękuję!
    Smakowity Raj - Olinka - pomysł nie mój, ale też mi się spodobał:)
    Kulinarny-swiat - kuszę, bo lubię;)
    Zjemto - na zdjęciu akurat nie widać, ale u mnie kawałki też były widoczne. Spodziewałam się bardziej wyraźnego smaku batoników, ale serniczek i tak wyszedł smaczny:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się tu podoba. aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Gabi Po Prostu - bardzo mi miło:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Skorzystałam z przepisu, ale ciemna masa nie chciała stężeć i zupełnie nie wiem dlaczego, wszystko było robione wg przepisu.
    Czemu mogło się tak stać?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko stwierdzić tak na odległość. A żelatyna nie była zagotowana? Żelatyna była wlana do całej masy serowej, czy może do każdej cześci osobno?

      Usuń