Sernik na zimno śmietankowo-czekoladowy z batonikami Lion. Sernik dość
prosty i szybki w wykonaniu. Jest smaczny, ale batoniki mało wyczuwalne. Polecam!
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z tej strony, trochę zmodyfikowany.
Składniki:
1 kg sera twarogowego
półtłustego
200 ml śmietany
kremówki
100 g cukru
2 czubate łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli
2 batoniki Lion
160 g herbatników
60 g masła
100g czekolady
gorzkiej
Herbatniki pokruszyć,
wymieszać z rozpuszczonym masłem i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 23cm). Wstawić do lodówki.
Ser zmielić przynajmniej
2-krotnie przez maszynkę. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, a następnie
rozpuścić w około 70ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Ser utrzeć z cukrem i
ze śmietanką. Wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, ciągle mieszając,
by nie powstały grudki. Wlać połowę masy na spód ciasteczkowy.
Do drugiej części
masy dodać nutellę, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone batoniki, wymieszać i
wylać na białą masę.
Czekoladę rozpuścić
na parze. Polać nią sernik.
Ciasto wstawić do
lodówki, by masa całkowicie stężała.
Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na serniczek :))) trzeba kiedys wypróbować :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy :)))
ależ kusisz:)
OdpowiedzUsuńU mnie batoniki były bardzo wyczuwalne i widoczne, może pokroiłaś na zbyt małe kawałki? Zawsze można dodać więcej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
GrowingUp - dziękuję!
OdpowiedzUsuńSmakowity Raj - Olinka - pomysł nie mój, ale też mi się spodobał:)
Kulinarny-swiat - kuszę, bo lubię;)
Zjemto - na zdjęciu akurat nie widać, ale u mnie kawałki też były widoczne. Spodziewałam się bardziej wyraźnego smaku batoników, ale serniczek i tak wyszedł smaczny:)
Pozdrawiam
Gabi Po Prostu - bardzo mi miło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Skorzystałam z przepisu, ale ciemna masa nie chciała stężeć i zupełnie nie wiem dlaczego, wszystko było robione wg przepisu.
OdpowiedzUsuńCzemu mogło się tak stać?
Pozdrawiam ;)
Ciężko stwierdzić tak na odległość. A żelatyna nie była zagotowana? Żelatyna była wlana do całej masy serowej, czy może do każdej cześci osobno?
Usuń