Styropian to kruche ciasto z delikatną śmietankową pianką z wiśniami.
Masa jest bardzo delikatna, smakuje trochę jak jogurtowa, ale można ją też
pomylić z delikatnym sernikiem. Ciasto można znaleźć też pod nazwą śmietanowiec
lub sernik bez seraJ Polecam bardzo!
Przepis na ciasto znaleziony u Doroty.
Składniki
na ciasto:
3 szklanki mąki
pszennej
5 żółtek
½ szklanki cukru
pudru
250 g masła
1 ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
1 opakowanie cukru
waniliowego
Składniki
na masę:
5 białek w temp.
pokojowej
szczypta soli
1 ¼ szklanki cukru
1200 g kwaśnej
śmietany 18% w temp. pokojowej (ja dałam 12%)
2 opakowania budyniu
śmietankowego bez cukru
około 400 g wiśni
świeżych, mrożonych lub z kompotu (owoce odmrozić i odsączyć z soku)
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na gładkie
ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i wstawić na około 3 godz. do
zamrażalnika.
Masa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Do piany dodać
proszek budyniowy i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo śmietanę i
delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
Blachę (28x35 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną
cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na
masie rozłożyć odsączone wiśnie. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego
ciasta. Piec w 180°C przez około 60 minut. Smacznego!
bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też dziś zrobiłam to ciasto, pierwszy raz w życiu:)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie tym przepisem:)
Mam tylko 1 pytanie - czy do przepisu nie wkradł się błąd? Chodzi mi o ilość śmietany - naprawdę 1200 gr??? Ja dałam jakieś 250 i uważam że to zdecydowanie za dużo. Może chciałaś napisac 120??
Dzielny Franek w przepisie nie ma błędu, potrzebne jest 1200 g śmietany. Ilość spora, ale ciasto pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O matko, ale jak to wszystko ma się zmieścić na takiej małej blaszce??
UsuńTo może mi mdłe wyszło bo za mało śmietany dałam??:)
Zmieści się:) Ciasto wychodzi wtedy dość wysokie, jak na zdjęciu. Można dać na trochę większej blaszce, to wtedy oczywiście wyjdzie niższe:)
UsuńPozdrawiam